Voorjaarsproject 2016 “Voor Elck wat Wils”

CONCERTEN o.l.v. Johan Olof

zaterdag 25 juni in de Thiemeloods in Nijmegen 20.15 uur
toegang € 12,50/voorverkoop € 10,–
zondag 26 juni in het Garnizoenskerkje in Ravenstein 15.00 uur
Vrienden Stichting Cultuur Ravenstein: Entreeprijs € 10,– op vertoon van vriendenpas toegang €  7,50

Solist

Dana de Vries, cello

Programma

Florian Leopold Gassmann Strijkkwartet nr. 3 in e
Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)

Concerto for violoncello, strings, and basso continuo in A minor Wq 170

pauze

Leos Janacek        Suite voor strijkorkest
Peteris Vasks         Musica Dolorosa

Solist Dana de Vries

Dana de Vries (Leeuwarden, 1993) is eerstejaars Masterstudente aan ‘´le Conservatoire de Paris´(CNSMDP) bij Michel Strauss. In 2015 behaalde zij daar haar bachelor. Twee jaar eerder voltooide ze haar studie ‘cum laude’ met een 10 aan het Prins Claus Conservatorium, waar ze eveneens studeerde met Michel Strauss en Jan-Ype Nota. De basis van haar studie werd vanaf haar zesde jaar gelegd door Jiri Prchal. Vanaf 2015 maakt Dana deel uit van een uitwisselingsproject met de ´Hochschule fur Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy´ in Leipzig waar ze les heeft van Peter Bruns.

Dana heeft solo concerten gegeven in Carnegie Hall (New York), het Concertgebouw Amsterdam, Portugal, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Letland. Ze begon concerten te geven als soliste vanaf haar negende met orkesten met het ‘Noord Nederlands Orkest’, ‘Nederlands Philharmonisch Orkest’ en het ‘Nationaal Symfonisch Kamerorkest’. Daarnaast heeft Dana solo tours gedaan met het ‘Autunno Ensemble’, ‘JeugdOrkest Nederland’ en het ‘Haydn Jeugd Strijkorkest’ in Nederland en Letland. In 2015 was Dana ‘rehearsal-soloist’ met het European Union Youth Orchestra. Dana speelde de cello concerten van Dvorak, Saint-Saëns, Elgar, Boccherini, Haydn, Kooreman, Weinberg en Tsjaikovsky. Ze nam masterclasses bij Gary Hoffman, Richard Aaron, Natialia Gutman, Johannes Moser, Anner Bijlsma en Dmitri Ferschtman. Verder treedt ze regelmatig op voor televisie en radio in binnen- en buitenland.

Dana is lid van het ‘Kandinsky String Quartet’, dat voorkomt uit het European Union Youth Orchestra. Daarnaast speelt ze samen met pianiste Fiona Mato en speelde ze in projecten met Klara Würtz en Emmy Verhey. Van 2011 tot 2014 speelde ze in ‘Trio Strings Attached’. Sinds 2015 is Dana plaatsvervangend aanvoerder in het European Union Youth Orchestra.

Dana won prijzen bij de Amsterdamse Cello Biennale, De Avond van de Jonge Musicus en het Prinses Christina Concours.

Dana bespeelt een Nicolas Aîné cello uit 1790.

Dirigent Johan Olof
Johan Olof studeerde viool aan het conservatorium van Utrecht bij Kees Hülsmann, Chris Duindam en Elisabeth Perry.
Hij is vaste remplacant bij het Combattimento, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Philharmonie en het Gelders Orkest.
Naast zijn carriere als violist is Johan zich steeds meer gaan toeleggen op het dirigeren en repeteren met orkesten. Johan is de vaste  dirigent van symfonieorkest Airchestra, het symfonieorkest van de KLM/AirFrance.
Verder dirigeerde hij diverse projecten bij Arnhem Sinfonietta, het Symfonie Orkest Eindhoven, Chorvereinigung Cantabile Gera en strijkorkest Zoroaster.
Johan is oprichter en artistiek leider van De KlankKast, een kamerorkest bestaande uit jonge professionals. Het doel van De KlankKast is een breed publiek met klassieke muziek in aanraking laten komen. Zij gaven concerten op het Grachtenfestival, De Uitmarkt, Sail, Festival Het Vrije Westen, De Rollende Keukens en de NeighbourFood Market. De KlankKast speelt zonder dirigent met Johan als concertmeester.
In 2011 richtte Johan samen met harpiste Liesbeth Vreeburg het Oneiros Ensemble op. Het ensemble bestaat uit een groep jonge ambitieuze musici en speelt in wisselende bezettingen. Zij leggen zich toe op het maken en uitvoeren van bijzondere kamermuziekprogramma’s. In 2012 was het ensemble te horen in de kleine zaal van het Concertgebouw.
Als repetitor werkte Johan met orkesten van de conservatoria van Brussel, Maastricht, Tilburg, het Nederlands Studenten Orkest, het Nederlands Studenten Kamerorkest, het Utrechtsch Studenten Concert, het VU-Orkest, het Sweelinck Orkest, het CREA-Orkest en het Noordhollands Jeugd Orkest.