Voorjaarsproject 2008

Klank-in-Kleur
Programma
 Het programma voor het voorjaarsproject van 2008 bestaat uit:

Grieg Holberg Suite
Mendelssohn Vioolconcert in D
Elgar Serenade
Barber Adagio

Dirigent: John Macfarlane
Soliste: Helbertine Hylkema, viool

John Macfarlane

John Macfarlane

John Macfarlane, geboren in Engeland, studeerde klarinet in Londen. Hij specialiseerde zich bij Thea King en Sjef Douwes. Hij behaalde zijn diploma’s bij ‘The Royal College of Music’. Naast zijn muzikale opleiding studeerde hij tevens af in de geneeskunde in Oxford.

In Engeland, de V.S. en Nederland heeft hij kamermuziek groepen in het leven geroepen met in het bijzonder de nadruk op de buitengewone combinaties van blazers en strijkers.

John Macfarlane woont al 29 jaar in Leiden en is betrokken geweest bij het LUMC, het Leiden English Choir, de orkesten LESKO en Madrigalesco en diverse jeugdorkesten. Zijn huidige muzikale activiteiten bestaan uit dirigeren, fagot studeren, coaching, les geven, componeren, recital programma’s voorbereiden en ensemble spelen. Recentelijk trad hij beroepsmatig op als klarinettist in het Herman Strategier begeleidingsorkest. Tevens is hij dirigent van Het Rhayader Ensemble te Leiden en het Advocaten Orkest. Hij treedt als gastdirigent op bij het salonorkest Charmaine.
Naast zijn muzikale werkzaamheden houdt hij zich als arts parttime bezig met de diagnostiek en behandeling van specifieke klachten van musici en dansers.

Helbertine Hylkema

Helbertine Hylkema werd in een muzikale familie geboren en kreeg haar 1e vioollessen van Carolien Ingen Housz (Enschede). Tijdens haar eindexamenjaar VWO volgde zij de vooropleiding viool in Arnhem, bij Benzion Shamir. Een jaar later verhuisde ze naar Leiden om naast een conservatoriumstudie in Rotterdam (eveneens bij Benzion Shamir) geneeskunde te gaan studeren.

Van 2001-2002 woonde zij in Florence, waar ze aan de ‘Scuola di Musica di Fiesole’ het masterprogramma van Ilya Grubert, Pavel Vernikov en Alexandre Vinnitzki volgde en deelnam aan de door Zubin Mehta geleide orkest en kamermuziek-academie van het Maggio Musicale Fiorentina. In juni 2002 haalde zij haar mastertitel en kort daarna rondde zij haar 1e fase viool af op het Rotterdams Conservatorium.

Van 2002-2005 studeerde ze bij Jaring Walta op het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waaraan zij via de Faculteit der Kunsten (Universiteit Leiden) verbonden was. Gedurende deze periode nam zij ook deel aan de masterclassen van P.Vernikov en I.Volosjine in Portogruaro. In mei 2005 sloot zij haar vioolstudie af en kort daarna behaalde zij haar artsenbul. Sindsdien is zij werkzaam als freelance violiste en (parttime) arts.

Helbertine speelde als tuttiviolist en concertmeester bij diverse orkesten en soleerde onder meer in de Vioolconcerten van Glazounov, Wieniawski en Mendelssohn, ‘Souvenir d’un Lieu Cher’ van Tsjaikovski en de aria’s in de Matthaus Passion en Weihnachts-oratorium.

Zij nam deel aan internationale soloviool- en kamermuziekmasterclasses van o.a. Philippe Graffin, Vera Beths, Hagai Shaham, Daniel Kwartet, Michaela Martin en Anner Bijlsma, en treedt regelmatig op in kamermuziek verband. Daarnaast treedt zij bij gelegenheden op als bandlid bij o.a. Marco Borsato, Kanye West en Sir Cliff Richards. Sinds 2003 vormt zij met de Argentijnse pianiste Lorena Mainero het ‘Duo Rinascente’ dat zich toelegt op het uitvoeren van Spaanse & Zuid-Amerikaanse (volks-)muziek en het laat-romantische repertoire. Afhankelijk van het muziekgenre werkt het duo hierbij samen met cello, contrabas, zang en/of dans en geeft het een korte toelichting (in NL of Italiaans) op het programma. Het duo trad op in verschillende steden in Italië (Piemonte & Toscane) en Nederland, voor het komend seizoen zijn zij uitgenodigd voor concerten in Frankrijk, Italië en Argentinië.

Meer informatie: Helbertine Hylkema (kamermuziekserver).

Muziekschilderijen van Judith Rigter

In 2004 won Judith een schilderprijs op het Schilderfestival in Noordwijk-aan-Zee. Zij werd uitgenodigd om in 2005 ‘Artist-in-residence’ te zijn bij het Opera-aan-Zee festival in Noordwijk-aan-Zee. Daar maakte zij tijdens alle voorstellingen impressies van de musici, terwijl het publiek over haar schouder meekeek en zo de werken zag ontstaan. Sindsdien schildert zij regelmatig tijdens orkestrepetities en bij concerten.

Wieke op cello

Het Nijmeegs Strijkers Gilde heeft Judith uitgenodigd om ook tijdens haar eerste twee concerten te komen schilderen.

De musici gaan helemaal op in hun spel en vergeten de aanwezigheid van de schilderes. Judith kijkt en geeft op karakteristieke wijze vorm aan wat ze ziet. De concentratie van zowel de schilderes als de musici is duidelijk te zien. Door haar ervaring en vlotte tekenhand staat hetgeen ze weer wil geven er snel op. Het gaat haar niet om een fotografische weergave als wel om een impressie van de musici. Judith Rigter volgde haar opleiding tekenen/schilderen o.a. aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming en aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Sinds 1988 werkt zij als zelfstandig keramist. Vanaf 2002 is zij naast het keramiek weer gaan schilderen op doek. De geëxposeerde werken heeft zij geschilderd bij repetities van o.a. het Nijmeegs Strijkers Gilde, het Projektorkest Utrecht en het Oost Gelders Symfonie Orkest uit Doetinchem.

Recensies

Recensie van het concert in Grave van Kunst in het Kerkje:

Onlangs in het Kunstkerkje

Nijmeegs strijkersgilde – 17 februari 2008

Het concert van het Nijmeegs Strijkersgilde was een doorslaand succes! Er was zóveel belangstelling dat er zelfs mensen omgedraaid zijn omdat er geen enkele zitplaats meer was. Zo’n 5-10 mensen hebben het hele concert gestaan. Met twintig muzikanten wist dit nog maar net opgerichte ´gilde´ de volle kerk van begin tot eind te fascineren!

Artikel in De Gelderlander 14-02-2008: