Najaarsproject 2012

Zo goed als nieuw

Programma

 • J.S. BACH: Prelude in b uit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ (nr. 24 van BWV 869)
 • EINOJUHANI RAUTAVAARA (geb. 1928): The Fiddlers, oorspronkelijk pianowerk gebaseerd op oude, volkse melodieën uit Finland
 • GIOVANNI BOTTESINI (1821-1889): Allegro di Concerto alla Mendelssohn, voor contrabas & strijkorkest
 • ISAAC ALBÉNIZ (1860 – 1909): Twee delen uit de Suite Espagnol
 • OTTORINO RESPIGHI (1879-1936): 3e Suite Antiche Danze ed Arie, gebaseerd op 17e eeuwse luitmuziek

Dirigent: Ivo Meinen
Solist: Arjen Leendertz, contrabas

Concerten

 • Zaterdag 6 oktober 2012
  Theater Maldensteijn, Malden
 • Zondag 7 oktober 2012
  MuziS Landerd in ‘Het Wapen van Reek’, Reek

Dirigent Ivo Meinen

Ivo Meinen IVO MEINEN is geboren in Purmerend op 15 december 1979, waar hij in 1986 zijn eerste vioollessen volgde op de muziekschool “Waterland”. In 1993 startte hij met zijn vioolstudie bij de jong talent klas van het Utrechts conservatorium bij Joyce Tan en Davina van Wely. In 1995 tijdens een tournee met het Rotterdams Jeugd Orkest soleerde hij met het vioolconcert in g. kl. t. van Max Bruch en in 1996 met de Romance in F gr. t. van L. van Beethoven samen met het Roermonds Kamerorkest.

In 1997 volgde Ivo de vooropleiding bij Lex Korff de Gidts in Utrecht en werd in 1998 toegelaten op het conservatorium van Amsterdam, waar hij regelmatig vioollessen kreeg bij Herman Krebbers. In 2002 heeft hij eindexamen 1ste fase gedaan in Amsterdam en is daarna toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en vervolgde zijn vioolstudie bij Peter Brunt. Vanaf oktober 2003 kreeg Ivo ook directielessen bij Otto Tausk. In die periode was hij concertmeester van het conservatorium orkest in Den Haag en werkte hij mee aan projecten met Ira Levin en Reinbert de Leeuw.
In 2004 heeft Ivo viool eindexamen 2de fase gedaan op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hierna is hij aangenomen in het 2de studiejaar voor orkestdirectie aan het conservatorium te Maastricht bij Jan Stulen, waar hij in mei 2007 met groot succes eindexamen 1e fase heeft gedaan.

Ivo Meinen heeft Ed Spanjaard mogen assisteren en in september van dat jaar een masterclass, orkestdirectie van Valery Gergiev gevolgd tijdens het “Gergiev Festival” te Rotterdam. Hierna is hij toegelaten tot de 2 de fase orkestdirectie. Deze 2e fase heeft Ivo met goed gevolg in juni 2009 afgesloten. Hij heeft ook orkestdirectielessen aan de “Folkwang Hochschule” in Essen bij David de Villiers gevolgd. Ivo is tevens dirigent van het Zeister Philharmonisch Orkest en van Strijkorkest Musica Montana.

(Foto: Marc Schmitz)

Solist Arjen Leendertz, contrabas

Arjen Leendertz ARJEN LEENDERTZ (1982) begon op achtjarige leeftijd met cello lessen. Op zijn achttiende stapte hij over op contrabas en begon met lessen bij Hans Krul. Vanaf september 2001 studeerde hij bij Peter Leerdam aan het Rotterdams conservatorium. Op 22 juni 2005 studeerde hij af met een 8,5 voor de Bachelor en in 2007 voor de Masters Degree. Tijdens en na zijn conservatorium studie volgde hij privé lessen bij Peter Stotijn en Matthew Midgley.

Arjen volgde masterclasses bij Duncan McTier in de zomers van 2007, 2008 en 2009 aan de Academie de Musique Tibor Varga in Sion, Zwitserland. Verder volgde hij, op verschillende andere gelegenheden, masterclasses bij onder andere Rinat Ibragimov, Ekkehard Beringer, Jeff Bradetich, Peter Luit, Teppo Hauta-Aho en David Heyes.

Vanaf 1 sept 2012 is Arjen Leendertz in dienst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, daarnaast remplaceert hij regelmatig bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In het verleden remplaceerde hij ook regelmatig bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Brabants Orkest en als aanvoerder bij het Noord Nederland Orkest. Arjen deed zijn eerste orkest ervaring op bij het Nationaal Jeugd Orkest, daarna maakte hij in 2006 deel uit van het “European Union Youth Orchestra” In datzelfde jaar kreeg Arjen zijn eerste orkestbaan bij het Orkest van het Oosten, het huidige Nederlands Symfonie Orkest. In 2008 verliet hij dit orkest voor een baan bij Het Gelders Orkest waar tot juli 2009 in dienst was.

Arjen is als contrabassist ook actief in de kamermuziek, zo werkte hij samen met het Amserdam Sinfonietta, het Matangi Strijkkwartet en nam deel aan een cd opname met het Fine Arts String Quartet. Ook concerteerden hij met ensembles op de Zeister Muziek dagen in 2011. Verder speelde hij regelmatig met het ensemble van Opera Trionfo en met het Doelen Ensemble in Rotterdam waar hij naast contrabas ook basgitaar speelde in een Zappa productie in 2011.

Arjen bespeelt een Italiaanse Contrabas, gebouwd door Paolo Carlini in Napoli jaartal 1920.

(Foto: Arjen Born)

Fotos

 

Nijmeegs Strijkersgilde 2012-II