Najaarsproject 2010

Natuur

Programma

Gustav Holst – Brook Green Suite
Giacomo Puccini – Crisantemi
Sipke Hoekstra – Frost (première)
William Alwyn – Pastoral Fantasia
Dvorák – Strijkersserenade

Dirigent: Jules van Hessen
Solist: Esther Apituley, altviool

Toelichting op het programma

Gustav Holst (1874 – 1934)  – Brook Green Suite

Gustav Holst schreef de Brook Green Suite in 1933, toen hij in het ziekenhuis lag, waar hij een jaar later zou overlijden. Hij schreef de suite voor zijn leerlingen van een jeugdorkest. Hij wilde een stuk schrijven in volwassen stijl, dat toch makkelijk genoeg was voor zijn leerlingen.

Het stuk is waarschijnlijk Brook Green genoemd, omdat Holst daar in 1901 met zijn vrouw Isobel trouwde.

Giacomo Puccini  (1858 – 1934)  Crisantemi

Giacomo Puccini vond zelf dat zijn ware talent bij het theater lag. Hij schreef daarom vooral opera’s. Toch componeerde hij ook een paar strijkkwartetten, waarvan de meeste bijna vergeten zijn, behalve de elegie Crisantemi. Volgens eigen zeggen schreef hij dit stuk in 1890 in één nacht tijd, vlak nadat de hertog van Savoy overleden was. Tegenwoordig wordt het stuk vooral door strijkorkesten uitgevoerd.

Sipke Hoekstra (1976)  Frost

Een hedendaags, verstaanbaar idioom is in traditionele mallen gegoten en gesmeed tot een ijzige strijkersballade. In Frost wordt gevoel hooguit gesuggereerd, nergens ontluikt het. Het is als  een vruchtbaar maar permanent bevroren landschap.

William Alwyn (1905 – 1985)  Pastoral Fantasia

Van Alwyns muziek kan gezegd worden dat het laatromantisch is, tonaal, ambitieus en technisch virtuoos. In de  Pastoral Fantasia voor altviool  en strijkorkest is het leven op het land van herders met hun dieren  te beluisteren.

Antonin Dvorak (1858 – 1924)  Strijkersserenade

De bekende strijkersserenade van Antonin Dvorák is een werk uit een bijzonder gelukkige periode van de componist (1875). Hij was niet alleen net getrouwd, maar genoot ook van de eerste grote successen van zijn composities. Hij had slechts twee weken nodig om dit prachtige werk te componeren.

Dirigent, solist, componist

Dirigent Jules van Hessen studeerde in 1984 af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij heeft onder meer gedirigeerd in Italië, Frankrijk, België, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Israël, Jordanië, de V.S. en Mexico.  In eigen land dirigeerde hij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. In 1991 werd hij als eerste Nederlandse dirigent uitgenodigd om het Centraal Philharmonisch Orkest van China en het Shanghai Symfonie Orkest te dirigeren. Afgelopen seizoen maakte hij zijn debuut bij het Symfonieorkest van Caïro, alwaar hij de zesde Symfonie van Mahler dirigeerde. Hij is artistiek leider van het Nederlands Theater Orkest en heeft sinds de oprichting in 1985 talloze en zeer diverse programma’s gecreëerd. Het Nederlands Theater Orkest is een vaste gast van het jaarlijks Festival Classique in Den Haag.  Citaat van Jules van Hessen: “Ik vind het heel bijzonder om lang na een dierbare leertijd in Nijmegen bij Collegium Musicum weer terug te zijn.”

Altvioliste Esther Apituley werd geboren in Amsterdam. Op twaalfjarige leeftijd begon zij op de viool en vrij snel daarna stapte zij over op de altviool. Ze deed eindexamen bij Misha Geller aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Gedurende de eerste jaren van haar studie was Esther als zangeres en saxofoniste ook zeer aktief op het gebied van de lichte muziek. Momenteel is Esther Apituley hoofdvakdocente aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Ze bespeelt een voor haar gebouwde altviool van Bolink. Een aantal jaren geleden heeft zij het Amsterdam Viola Quartet, bestaande uit vier altviolen, opgericht. Op het repertoire staan klassieke, maar ook hiphop- en tangomuziek. Esther Apituley treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Haar cd’s ‘Violent Viola’ en ‘Viola Viola’ zijn uitgekomen met lovende recensies.

Sipke Hoekstra (1976) studeerde enige tijd klassiek viool en geschiedenis en studeerde uiteindelijk af als musicoloog. Hij is als marketeer en freelance tekstschrijver werkzaam in de culturele sector. Muziek schrijven doet hij sinds zijn zevende en vanaf zijn veertiende worden er met regelmaat werken uitgevoerd en uitgegeven. Sipke studeert tegenwoordig compositie bij Caroline Ansink en Jeroen d’Hoe. Zijn werken kenmerken zich door een eigentijdse behandeling van principes uit het verleden, in vorm en taal.
Frost is een goed voorbeeld. Een hedendaags, verstaanbaar idioom is in traditionele mallen gegoten en gesmeed tot een ijzige strijkersballade. In Frost wordt gevoel hooguit gesuggereerd, nergens ontluikt het. Als een vruchtbaar maar permanent bevroren landschap.

Natuurfotos

Robert Meijer projecteert eigen werk tijdens de concerten.

Robert Meijer, free-lance fotograaf, legt zich toe op natuur-, architectuur en portretfotografie. In zijn werk streeft hij naar een zuivere stijl van fotograferen, met een goede balans tussen functionaliteit en expressie. Hij hoopt zijn passie en enthousiasme voor de fotografie op de kijker over te dragen. Het beste criterium voor goede foto’s is voor hem nog altijd ‘je rikketik’.

Voor het Nijmeegs Strijkersgilde heeft Robert zich laten inspireren door de muziek, die door het gilde was uitgezocht. De sfeer van de muziek heeft de keuze voor de beelden bepaald. Het was een uitdaging: sfeer roept beelden op. Maar waar vind je dat beeld buiten? En zijn de weersomstandigheden goed om het beeld te vangen dat overeen komt met de sfeer? Om passende sfeerbeelden te krijgen reisde Robert o.a. af naar de Schotse Hooglanden, Idyllische alpenweides en ‘ons eigen’ Meinerswijk.

Fotos concerten

Groepsfoto