Najaarsproject 2009

Klank-in-Beeld

ProgrammaA. Copland – The Red Pony
G. Mahler – Adagietto (Death in Venice)

(pauze)

B. Herrmann – Muder (Psycho)
J. Röntgen – Suite

Dirigent: Joris Peters
Soliste: Sanne Hunfeld, viool

poster

Programma

In het najaar van 2009 heeft het Nijmeegs Strijkersgilde haar vierde project verzorgd, deze keer in Nijmegen en ’s-Hertogenbosch. Net zoals bij de eerdere projecten werd een andere kunstvorm met muziek gecombineerd. Deze keer werd voor de combinatie muziek en film gekozen. Deze kunstvormen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat kwam in het programma duidelijk naar voren. In de begintijd van de film, toen deze zelf nog geen geluid had, was muziek simpelweg noodzakelijk om het geluid van de projector te overstemmen. In de twintigste eeuw is filmmuziek echter een van de belangrijkste factoren geworden bij de beleving van wat er op het scherm gebeurt.

Om deze relatie te illustreren heeft het Nijmeegs Strijkersgilde in dit unieke programma de muziek gespeeld van een aantal films uit verschillende genres, met de filmbeelden daarbij geprojecteerd. Op het programma stond Bernard Herrmann’s muziek voor Alfred Hitchcock’s angstaanjagende klassieker Psycho en muziek uit Stevens Spielberg’s sobere en dramatische Schindler’s List (muziek van John Williams). Dit laatste stuk in bewerking voor soloviool, harp en strijkorkest. De suite The Red Pony van Copland, een ‘western’ gebaseerd op een bekend Amerikaans kinderboek werd in bewerking voor strijkorkest gespeeld. Ook muziek die niet specifiek voor film is geschreven stond op het programma. Voor velen zal het ontroerende Adagietto van Mahler (voor strijkorkest en harp) meteen de associatie met Visconti’s meesterwerk Death in Venice opgeroepen hebben. En als leuke primeur waren er beelden en muziek uit de eerste Nederlandse cultuurhistorische film (uit 1921) te zien en te horen!

Dirigent: Joris Peters

Joris Peters begon op dertienjarige leeftijd met het volgen van cellolessen. Eerst onder begeleiding van Frank Spronk, later werden de lessen overgenomen door Hugo Doesburg. Van laatstgenoemde bleef hij lessen krijgen, ook toen hij in 1998 verhuisde naar Nijmegen om biologie te gaan studeren. In datzelfde jaar werd hij lid van Nijmeegs Muziekensemble Flos Campi. In 2002, het jaar waarin hij zijn studie biologie afsloot, ruilde hij Flos Campi in voor het Nijmeegs Studentenorkest CMC. Naast orkestmuziek heeft Joris ook veel ervaring met kamermuziek opgedaan in o.a. het Nicolaas kwartet.

Sinds 2004 is Joris ook actief als dirigent. Met een zelf samengesteld ensemble voerde hij o.a. Appalachian Spring van Aaron Copland uit. Ook heeft hij in samenwerking met Flos Campi en leerlingen van het Montessoricollege Nijmegen een project rond Peer Gynt gedaan.

Hij is vaste invaller bij het Nijmeegs Studentenorkest en heeft ook ingevallen in het Nederlands Artsenorkest. Bij het Apeldoorns Symfonieorkest heeft hij een programma gedirigeerd met muziek geïnspireerd door Mozart. Joris ontvangt lessen in orkestdirectie van Quentin Clare, dirigent van het Leids en Nijmeegs Studentenorkest.

Soliste: Sanne Hunfeld, viool

Sanne Hunfeld werd in 1981 geboren te Amsterdam. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Lex Korff de Gidts. In 2004 behaalde zij haar Bachelor Diploma met onderscheiding en een jaar later, tevens met onderscheiding, haar Master Diploma aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Zij studeerde daar bij David Takeno. Aansluitend heeft Sanne gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Peter Brunt.

Sanne behaalde verschillende prijzen. Zo ontving zij in 2006 de Kersjes van de Groenekan-beurs voor violisten. Tevens was ze finaliste bij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back.Met regelmaat speelt Sanne bij het Nieuw Ensemble. Sanne is zeer actief op het gebied van kamermuziek. Ze vormt een duo met pianist Maarten den Hengst. Met hem stond ze in de finale van het ‘Vriendenkrans-concours’ en maakte ze een tournee door Nederland, in het kader van de serie ‘Het Debuut.’ Het duo ontving een hieraan verbonden publieksprijs.

Sanne is tevens violiste van pianotrio Suleika, inmiddels een van de toonaangevende pianotrio’s van Nederland. Het trio maakt sinds dit seizoen furore op internationale podia.

Bezetting

viool 1 viool 2
Carolien
Geertje
Anna
Nora
Margaret
Hester
Gaby
Cecile
Jacoline
Christine
Pieter
Michiel
Stephanie
Margot
Thijs
Jiska
Elfri
Janske
altviool cello
Cocky
Evelien
Hein
Emely
Hans
Fiona
Joost
Hélène
Jan
Simeon
Frans
contrabas harp
Wilda Peter Amber

Recensies

nsg-recensie-oktober-2009

Foto`s

Video