Najaarsproject 2008

Klank-in-Beweging

Programma

Het programma voor het najaarsproject van 2008 bestaat uit:

Britten – Simple Symphony
Warlock – Capriol Suite
Purcell – Chaconne
Mendelssohn – Strijkerssymfonie nr. 10
Piazzolla – Concierto
Piazzolla – Fear
Piazzolla – Adiós Nonino
Piazzolla – Libertango

Dirigent: Rob Engels
Solist: Martin de Ruiter, bandoneon
Danspaar Tango Guapo: Marianne Jetten en Hervé Cousin

Rob Engels

De dirigent, Rob Engels, studeerde viool en blokfluit aan het conservatorium in Zwolle, waar hij het diploma Uitvoerend Musicus voor viool behaalde. Hij zette zijn vioolstudies voort in Brussel en specialiseerde zich daarna op de barokviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tevens volgde hij diverse aanvullende cursussen, met name op het gebied van koor- en orkestdirectie.

Hij is docent viool aan de muziekscholen in Nijmegen en Wijchen. Hij is de vaste dirigent van een aantal koren in de regio Nijmegen, waarvoor hij regelmatig zelf arrangementen schrijft.

Verder is Rob Engels artistiek leider en concertmeester van het Ensemble Conservatoire, een professioneel orkest dat zich vooral richt op het begeleiden van koren. Hij heeft met het ensemble talrijke concerten gegeven in binnen- en buitenland, o.a. in aanwezigheid van leden van het Koninklijk Huis.

Martin de Ruiter

Martin de Ruiter studeerde accordeon aan Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en kamermuziek aan het Rotterdams Conservatorium. In eerste instantie concentreerde hij zich vooral op de hedendaagse muziek en speelde hij met onder andere Het Nederlands Blazersensemble, Nederlands Philharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.
Daarnaast richtte Martin zich ook op theaterproducties en werkte hij met onder andere Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Toneel en Huis aan de Amstel, als speler en componist. Als solist en dirigent werkte hij op nationale en internationale festivals.

In 1992 begon hij bandoneón te spelen en drie jaar later richtte hij het kwartet El Conjunto op dat hij later uitbreidde tot het septet Gran Conjunto. Daarmee gaf hij wereldwijd concerten, deed TV optredens, festivals en maakte cd’s waaronder ‘TANGOSOFÍAS’.
Als solo-bandoneonist in Piazzolla’s tango-opera ‘Maria de Buenos Aires’ speelde hij in Nederland en Japan. Ook heeft hij solo-bandoneon gespeeld in de ‘Misa Tango’ van Luis Bacalov.

Martin is ook actief op filmgebied. Hij is programmeur van de ‘Filmmuseum Biënnale’ en hoofd van de muziekafdeling in het Filmmuseum. Zie ook www.tango-bands.com/silvia-mancuso.htm.

Hervé Cousin en Marianne Jetten

Hervé Cousin en Marianne JettenDuizenden tangoliefhebbers lieten zich al inspireren door hun voortreffelijke stijl van dansen en lesgeven.

Hervé Cousin en Marianne Jetten, oprichters van Tangoschool Guapo, vormen samen een van de bekendste tangoparen van Nederland.
Ook in de internationale tangoscene waren zij hoog gewaardeerde gasten.
Met hun optredens en workshops veroverden zij tangoharten in meer dan veertig grote steden van Europa.

Begeleid door wereldberoemde orkesten schitterden zij op podia als het Amsterdams Concertgebouw, het Düsseldorfer Schauspielhaus en het Prinzregententheater in München.
Tegenwoordig onderwijst Hervé Cousin de tango in Tilburg, Nijmegen en Arnhem.
De lessen van Tangoschool Guapo worden geroemd om hun helderheid en elegantie. Zie ook www.tangoguapo.nl

Over het programma

Voor de pauze zal het programma bestaan uit Britse muziek die geïnspireerd is op (oude) dansvormen. Van Benjamin Britten wordt de ‘Simple Symphony’ uitgevoerd. De namen van de vier delen van deze korte symfonie verraden al dat Britten gekeken naar oude dansvormen, maar er wel zijn eigen draai aan heeft gegeven: ‘Boisterous Bourrée’, ‘Playful Pizzicato’, ‘Sentimental Saraband’ en ‘Frolicsome Finale’. In de ‘Capriol Suite’ van Peter Warlock keren we nog directer terug naar oude dansvormen, in dit geval Franse dansen uit de 16e eeuw. Warlock orkestreerde zes in 1589 gepubliceerde dansen, maar deed dat zo origineel dat er eigenlijk sprake is van een nieuwe compositie. Ook Purcell’s ‘Chaconne in g mineur’ staat op het programma. Purcell’s Chaconne is een vroege vorm van deze dans waarbij hij in de eerste paar maten het thema vastlegt en daarna de 4 stemmen van het orkest daarna variëren op dit thema, wat een steeds wisselende klankkleur als resultaat heeft.
Na de pauze zal eerst de 10e strijkers-symfonie van Mendelssohn gespeeld worden. Dit is het enige stuk op het programma dat geen directe connectie heeft met dans, maar Mendelssohn weet in dit ongeveer tien minuten durende stuk echt een symfonie in het klein neer te zetten. De prestatie wordt nog opmerkelijker als je bedenkt dat hij veertien jaar was toen hij dit schreef.
Het concert zal op speciale wijze eindigen. Samen met de nationaal bekende bandoneonist Martin de Ruiter zal het Nijmeegs Strijkersgilde een aantal tango’s ten gehore brengen, waaronder de ‘libertango’ en het ‘concierto’ van Astor Piazolla. Om er voor te zorgen dat deze tango’s niet alleen een muzikaal, maar een visueel feest worden zal het danspaar Tango Guapo enkele van deze tango’s meedansen. Met deze vurige muziek en dans zal het concert afsluiten.

Recensies

Aankondiging in De Gelderlander, 2 oktober 2008:

Recensie uit De Gelderlander, 6 oktober 2008: