Lustrumproject 2013

Programma

  • Carl Nielsen (1865 – 1931) – Kleine Suite
  • Claude Debussy (1862 – 1918) – Danses sacrée et profane voor harp en strijkorkest
  • Arvo Pärt (1935) – Festina Lente
  • Antonín Dvořák (1841 – 1904) – Liederen op. 55 voor sopraan en strijkorkest (arr. Joris Peters)
  • Leoš Janáček (1854 – 1928) – Idylle

Dirigent: Jan Stulen
m.m.v. Aimée van Delden, harp en Francine van der Heijden, sopraan

Concerten

  • Zaterdag 26 oktober 2013: NH kerk, Ravenstein (i.s.m. de Stichting Cultuur Ravenstein)
  • Zaterdag 27 oktober 2013: Theater LUX, Nijmegen

Daarnaast op zaterdag 27 oktober ‘s middags publiek toegankelijke masterclasses orkestdirectie o.l.v. Jan Stulen.

Dirigent Jan Stulen

Jan Stulen is een Nederlandse dirigent met een bijna 50 jarige ervaring in het dirigeren van zeer uiteenlopend repertoire. Daarmee heeft hij zich in binnen- en buitenland een uitstekende reputatie verworven als zeer veelzijdig en vakkundig dirigent. Stulen bezit het vermogen om snel contact te maken met de orkesten die hij leidt, zowel op het artistieke als op het menselijke vlak. Hij dirigeerde een enorm gevarieerd repertoire, van barok tot symfonische jazz met ensembles van zeer uiteenlopende signatuur.Stulen wordt door orkestmusici gewaardeerd om zijn heldere slagtechniek en efficiënte manier van repeteren. Daardoor kan hij zijn muzikale bedoelingen snel en duidelijk overbrengen op de uitvoerende musici.

Hij dirigeerde jaren lang de TV series “Jonge mensen op het concertpodium” en “Una Voce Particolare”.

Naast zijn werk als uitvoerend musicus heeft Stulen zich intensief bezig gehouden met de educatie van jonge dirigenten.

Aimée van Delden, harp

Aimée van Delden is een veelgevraagde harpiste, geroemd om haar veelzijdige muzikaliteit en rijke toon. Zij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hierna vervolgde zij haar harpstudie gedurende drie jaar in Lyon, Frankrijk.

Van 1998 tot 2004 was zij eerste harpist van het Nederlands Promenade Orkest. Thans remplaceert zij veelvuldig bij de Nederlandse orkesten. Daarnaast geeft zij regelmatig recitals in binnen- en buitenland. Zij werkte mee aan verscheidene CD en TV opnames. Zo nam ze een CD op met Trio Claudel en trad als soliste op in de Dansen van Claude Debussy voor de serie TROS TV Koffieconcerten.

Aimée heeft een breed repertoire en speelt muziek van zeer uiteenlopende stijl. Zowel solistisch als in ensembles, met koren of orkesten, voelt zij zich thuis in heel diverse programma’s.

Francine van der Heijden, sopraan

Francine van der Heijden Francine van der Heijden maakte tal van opnamen, waaronder alle concertaria’s van W.A. Mozart, in samenwerking met Christiane Oelze en Miranda van Kralingen (dirigent Ed Spanjaard). Micha Hamel componeerde speciaal voor haar Zwei Lieder en Gong (uitgevoerd met het Schönberg Ensemble). Joost Kleppe droeg zijn Cora of the Electric Throat op aan Francine en Jetse Bremer schreef voor haar Drie liederen van Verleiding.

Met zanger/regisseur Marc Pantus is zij te zien in diverse geënsceneerde producties van I Piccoli Olandesi. Voor de Vrienden van het Lied geeft Francine al jarenlang concerten in samenwerking met pianiste Phyllis Ferwerda, ook ter gelegenheid van het 35- en 50-jarig jubileum van de vereniging. Ook soleerde zij bij het concert ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Nederlands Kamerorkest, waarbij zij als La Musica (Monteverdi) zingend de trappen van het Concertgebouw afdaalde.

Masterclass voor dirigenten

Op zondag 27 oktober om 14.30 uur komen er drie jonge professionele musici in LUX bij het Nijmeegs Strijkersgilde. Zij zijn bezig met hun opleiding tot dirigent.

De drie musici krijgen die middag les in dirigeren van onze dirigent (master) Jan Stulen. Elke dirigent gaat 40 minuten met het Nijmeegs Strijkersgilde ‘aan het werk’. De Suite van Nielsen en de Idylle van Janáček worden daarbij gespeeld. Er zal worden gestopt tijdens de stukken en de jonge dirigenten krijgen dan aanwijzingen van Jan Stulen. Het is de bedoeling dat zij op die manier ervaren en leren hoe ze een orkest beter kunnen sturen.

Ook het publiek kan zo zien hoe het dirigeren van een orkest in zijn werk gaat.

Masterclass deelnemer 1

Bastiaan Witsenburg studeerde in 2009 af in de richting klassiek zang aan het conservatorium van Amsterdam. In 2010 was hij lid van Opera Studio Nederland en zong sindsdien als solist in diverse opera’s en oratoria. Als koorzanger is hij o.a. actief bij het Groot Omroepkoor en Cappella Amsterdam. In mei 2014 maakt hij zijn solistisch debuut in het Concertgebouw in Rusalka van Dvorak o.l.v. James Gaffigan.

Dirigeren was in Bastiaans studietijd al een ambitie maar deze werd pas in januari 2013 verwezenlijkt toen hij lessen orkestdirectie begon bij Ivo Meinen.

Als zanger is hij vaak met een klein deel van het muzikale beeld bezig, als dirigent kan hij zich echter richten op het hele stuk en haar structuur. Daarnaast is ook het sociaal-psychologische aspect van het dirigeren iets wat hem zeer aanspreekt.

Bastiaan is dirigent van het koor van Sociëteit de Harmonie in Rotterdam.

Masterclass deelnemer 2

Michael Rein is geboren in Aken (Duitsland). Hij studeerde viool in Stuttgart, Freiburg en Londen en is sinds 2004 violist bij het Nederlands Symfonie Orkest (voormalig Orkest van het Oosten).

Sinds 2009 is hij dirigent van het Euregio-Sinfonieorchester Ahaus. Bovendien dirigeerde hij eerder het World Youth Orchestra, het Vaasa City Orchestra (Finland), het Orkest van de Universiteit Alicante (Spanje), het Orchestra Filharmonia Veneta (Italië) en recent het Nederlands Symfonie Orkest. In het voorjaar 2012 was hij assistent van Jan-Willem de Vriend bij de Schwetzinger Festspiele voor de operaproductie “Rosamunde” (1780) van Anton Schweitzer/Christoph Martin Wieland.

Michael studeert tegenwoordig orkestdirectie op het Conservatorium Maastricht bij Enrico Delamboye. Hij nam deel aan verschillende masterclasses en werkte samen met veel dirigenten waaronder Jan Stulen.

Masterclass deelnemer 3

Christian Casleanu (1989) groeide op in een muzikaal gezin. Hij kreeg zijn eerste pianoles toen hij 6 jaar oud was. Hij studeert nu aan het Conservatorium in Maastricht waar hij niet alleen orkestdirectie studeert bij Enrico Delamboye en Jan Stulen maar ook piano bij Katia Veekmans. Hij is als pianist lid van het Trio Clapivo.

Hij volgde cursussen orkestdirectie aan het ‘European Arts Academy’ en aan de ‘University of Music Düsseldorf’. Hij dirigeerde het Bacau Philarmonic Orchestra, het Balkan Symphony Orchestra, het Limburgs Symfonie Orkest en de Rheinische Philarmonie van Koblenz. Verder dirigeert hij orkesten in Maastricht, Bonn and Aken.

Christian won prijzen in Duitsland en Italië bij concoursen voor kamermuziek.

Hij gaf concerten in Los Angeles, Bonn, Koblenz, Parijs. Ook speelde hij in het kader van de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU.

Groepsfoto

Foto’s van de concerten zijn hier te vinden.

Persberichten
Weekendkrant 26 oktober 2013
De Brug 23 oktober 2013