PARELS VAN SINT PETERSBURG Najaarsconcerten 2017

Nijmeegs Strijkersgilde speelt ‘Parels van Sint Petersburg’
Met lezing Michel Krielaars over zijn boek ‘Alles voor het moederland’

Het streven naar geluk –thema van de Maand van de Geschiedenis 2017 – was zelden zo heftig als ten tijde van de Russische Revolutie. Wat begon als een ideaal van voorspoed voor iedereen, eindigde in een dictatuur vol wreedheden. Op zaterdag 28 oktober (Arnhem) en zondag 29 oktober (Nijmegen) a.s. – honderd jaar na de Revolutie – brengt het Nijmeegs Strijkersgilde werken ten gehore van componisten uit Sint Petersburg. Op 28 oktober in Arnhem verzorgt auteur en Ruslandkenner Michel Krielaars een begeleidende lezing over zijn boek ‘Alles voor het moederland’.

Onder leiding van dirigent Michael Rein speelt het Nijmeegs Strijkersgilde o.a. het Saxofoonconcert van Aleksandr Glazounov met de talentvolle saxofonist Tom Sanderman (1993) als solist.
Ook worden werken gespeeld van Sjostakovitsj, Arensky, Borodin en Tsjaikovski.

Tijdsbeeld van de Russische Revolutie
In de Arnhemse Koepelkerk op 28 oktober schetst Michel Krielaars een indringend tijdsbeeld van de jaren waarin deze componisten leefden. De Russische Revolutie in 1917 was een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Veel kunstenaars en intellectuelen omarmden de revolutie. Ze waren enthousiast en vol hoop. Het maakte hen blind voor de wreedheden die werden begaan. Pas toen ze merkten dat de werkelijkheid van het communisme in het geheel niet strookte met hun eigen idealen, raakten ze ontgoocheld en moesten ze zien te overleven of vluchten uit hun geliefde moederland.

Over het Nijmeegs Strijkersgilde                                       

Sinds 2008 brengt het Nijmeegs Strijkersgilde muziek over het voetlicht die specifiek voor strijkorkest is geschreven. Een rijk genre dat meer aandacht verdient in de regio Arnhem-Nijmegen. Jaarlijks speelt het orkest twee ambitieuze projecten met uiteenlopende thema’s en wisselende dirigenten. Het (project)orkest bestaat uit ervaren musici.

Informatie

Waar en wanneer:
Zaterdag 28 okt. 2017, Koepelkerk, Jansplein 60 te Arnhem, 20.15 uur

Zondag 29 okt. 2017, Petruskerk, Schependomlaan 85 te Nijmegen, 15.30 uur (zonder lezing)

Entree: € 15,–, (kinderen t/m 12 jaar gratis)

Reserveren via info@nijmeegsstrijkersgilde.nl  òf 06-22488433.
Kaartverkoop Arnhem via Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15, Arnhem

Repertoire:
Glazounov – Saxofoon concert;
Sjostakovitsj – Twee stukken voor strijkoctet, opus 11;
Arensky – Variaties op een thema van Tsjaikovski;
Borodin – Nocturne uit het tweede strijkkwartet ;
Tsjaikovski -Children’s Album (opus 39), bewerking door Fré Keus.